Galfvensjös Kaningård

Uppfödning av Svensk Pälskanin och Californian

Info om Californian



Ursprung:
Californian härstammar från USA och den avlades fram av George West från Kalifornien. West hade som mål att få fram en överlägsen produktionskanin. West började med att korsa Rysk Kanin med Stora Chinchilla kaniner. Efter många försök fick han tillslut fram en Chinchilla färgad hane med en utmärkt pälskvalité. Han korsade sedan den hanen med New Zealand White honor. 1928 hade han fått fram en kanin med Rysk teckning som vägde 8.5 pound (3,8 kg). Rasen kallades dock till en början ej för Californian utan Cochinelles. Californian ställdes ut första gången 1928 på en utställning i Kalifornien. Det dröjde ända till 1939 innan den togs upp i den amerikanska standarden. Under slutet av 40-talet importerades rasen till Storbritannien och under början av 60-talet kom den till övriga Europa. I Sverige har rasen haft en mycket sporadiskt förekomst. Flest djur ställdes ut 1981, då ställdes 91 Californian ut.

Färg och teckning:  grundfärgen är vit. Californian skall ha så kallad Rysk teckning. I Nordisk Kaninstandard är rasen godkänd i färgen svart, zobelbrun och zobelblå.

Huvudets teckning: huvudets teckning består av masken och öronteckningen. Masken sitter på huvudets främre del, är sedd framifrån lodrätt oval. Den omfattar hela nospartiet och överläppen. Maskens övre topp ska sluta i linje med ögonens underkant men ändå ha god marginal till ögonen. Öronen skall vara färgade i hela sin längd och skall vara skarpt avgränsade vid öronroten.

Kroppens teckning: benen skall vara färgade på den yttersta delen och teckningen ska sluta 1-2 cm över hasleden i en regelbunden ring. Svansen skall vara färgad i hela sin längd och vara skarpt avgränsad vid svansroten.

Californian idag: I Sverige är rasen mycket ovanlig. Såvitt jag vet är jag den enda som föder upp renrasiga Californian för utställning. I Norge finns det ett par uppfödare, även i Danmark finns det ett par uppfödare. Rasen har heller ingen stor förekomst i övriga Europa. Den är sällsynt i Tyskland och Storbritannien. Den är dock vanligare i Tjeckien och Frankrike.


En hane med en bra mask.


En hona med bra benteckning.

Californian ungar föds helt vita, färgen kommer efter ett tag. Utsätts ungarna för kyla i boet innan pälsen har växt ut kan dom bli "sotade". Denna sotning försvinner när vuxenpälsen kommer.

Här syns det hur huvudets teckning börjat komma. Vi ser även att ungen är sotad ovanför masken, det är en sotad ål på huvudet.

Här syns det hur benteckningen börjat komma på samma unge.

Fält med vita hår på öronen, ett relativt grovt fel.

Vita hår i masken är ej önskvärt.

Svag benteckning.

Okej frambensfärg och teckning.